Πάσχα στο Ρέθυμνο με φόντο Βενετσιάνικο! (υπέροχες εικόνες)

Η μεγαλοβδομαδιάτικη κατάνυξη δένεται με τον ρομαντισμό της παλιάς πόλης μέσα σε στενά δρομάκια, διώροφα αρχοντικά βαμμένα σε έντονα χρώματα, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και οθωμανικούς μιναρέδες- όλα πνιγμένα στο αγιόκλημα και την μπουκαμβίλια.

Οι μυρωδιές, σημαντικό στοιχείο της Μεγάλης Εβδομάδας στο Ρέθυμνο, αναδύονται κάθε μέρα και για άλλο λόγο- κουλουράκια, λαμπροκούλουρα, πίτες, καλιτσούνια και τόσα άλλα, που συνοδεύουν την προετοιμασία για τη μεγάλη μέρα της Λαμπρής.

Οι συναυλίες κλασικής μουσικής και οι βυζαντινές ψαλμωδίες δίνουν ιδιαίτερο τόνο στο πασχαλινό σκηνικό της πόλης. Στα χωριά, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι νέοι και τα παιδιά συλλέγουν από παντού ξύλα για να φτιάξουν τη βάση πάνω στην οποία θα καεί το σώμα του Ιούδα.

Οι γειτονιές διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια φλόγα «ορφανού» θα φτάσει πιο ψηλά στον ουρανό. «Ως αναστήθηκε ο Χριστός από τον Κάτω Κόσμο, έτσα να αναστηθεί η καρδιά να διώξει κάθε πόνο», λέει η μαντινάδα που έρχεται να συνοδεύσει το φιλί της Ανάστασης σκορπίζοντας ένα διάχυτο αίσθημα χαράς και αισιοδοξίας. Μαζώξεις, συντροφιές, χοροί, η παράδοση της Κρήτης σε όλο της το μεγαλείο αμέσως μετά την Ανάσταση. Είναι όμως και η άνοιξη που γεννά αισθήματα δυνατά σε τούτο το μέρος. Θέλει φευγιό αυτή η γιορτή και ατελείωτες βόλτες σε φόντο πράσινο και μυρωδάτο. Θέλει ρακές και κατσικάκι φουριάρικο. Για να λυθούν οι καρδιές και να αρχίσουν να τραγουδάνε ανάμεσα στις πολεμίστρες της Φορτέτζας και τα βενετσιάνικα αρχοντικά. 

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε    1. Να βρεθείτε τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της πόλης.    2. Να παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη, μαζί με τους περισσότερους Ρεθυμνιώτες. Την ώρα που ο παπάς ψέλνει το «Χριστός Ανέστη», ο ήχος από τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα μπερδεύεται με τις μελωδίες από τις μπάντες.    3. Να πάτε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο χωριό Σπήλι (25 χλμ. από την πόλη) για να δείτε το κάψιμο του Ιούδα, που καταλήγει σ’ ένα μικρό γλέντι με άφθονο φαγητό που ψήνεται πάνω στα κάρβουνα της φωτιάς, κρασί και κρητική λύρα που παίζουν καλλιτέχνες του χωριού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.    4. Να επισκεφθείτε το εργαστήρι χειροποίητου φύλλου του κ. Γιώργου Χατζηπαράσχου και να αγοράσετε σπιτικό μπακλαβά και το διάσημο κανταΐφι του (Μανουήλ Βερνάρδου 30, τηλ.: 28310 29488).    5. Να πάτε ανήμερα του Πάσχα στο Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου (Πατσού), μισή ώρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Για να μυρίσετε την άνοιξη μέσα σ’ ένα τοπίο με τρεχούμενα νερά, υπεραιωνόβια πλατάνια και σπάνια άγρια λουλούδια, και να καθίσετε σ’ ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται δίπλα για τον πατροπαράδοτο ψητό οβελία. 

ΔΙΑΜΟΝΗ


  Avli Ατμοσφαιρικό all-suites ξενοδοχείο με εστιατόριο, οινοθήκη και κατάστημα με εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα. Στεγάζεται σε σύμπλεγμα τριών κρητοβενετσιάνικων αρχοντικών του 1500 με επτά πολυτελείς σουίτες αλλά και πέντε ακόμα σουίτες με παιχνιδιάρικη. αισθητική σε νέο οίκημα

Veneto Hotel Το παλιό βενετσιάνικο αρχοντικό του 14ου αιώνα αναπαλαιώθηκε με μεράκι και ντύθηκε με σκαλιστή πέτρα, ξύλο, μέταλλο και φυσητό γυαλί και απέκτησε 10 δωμάτια και σουίτες από τα οποία ξεχωρίζει το δωμάτιο 101 στο ισόγειο με την πέτρινη καμάρα.

Bellagio Boutique Hotel Υπήρξε κατοικία του κρητικού καλλιτέχνη, Λευτέρη Κανακάκη, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Ρομαντικά δωμάτια με έργα τέχνης, επιλεγμένα υφάσματα, υδρομασάζ αλλά και τουρκικό, παραδοσιακό χαμάμ στους χώρους του.

ΦΑΓΗΤΟ


  Μαΐστρος Bar-restaurant στον όρμο του Κουμπέ σε άκρως ρομαντικό σκηνικό πάνω στη θάλασσα και με θέα τη Φορτέτζα. Εκτός από πολύ καλά κρητικά πιάτα, αξίζει να δώσετε την παραγγελία σας από νωρίς για να γευτείτε το ρεθεμνιώτικο ροφό με μπάμιες.

Αλάνα Σε περιποιημένη αυλή στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με πέργκολες, πλατάνια και πολύχρωμα λουλούδια με το πηγάδι να δεσπόζει στο μέση. Στην κουζίνα μπαίνουν αποκλειστικά ντόπια προϊόντα και στα τραπέζια καταφτάνουν αρνάκι γιαχνί με σιουφιχτά μακαρόνια και ριζότο με λαχανικά της.

Αλέκος Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 10 χλμ ως τους Αρμένους για να γευτείτε την καλύτερη κουζίνα του νομού. Η ταβέρνα του κυρίου Σήφη βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Γαλήνη και φημίζεται για την υψηλού επιπέδου κρητική κουζίνα του. Δοκιμάστε ρίφι φουριάρικο (αγριοκάτσικο δηλαδή), χοιρινό τσιγαριαστό με σταμναγκάθι και χοχλιούς με χόντρο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ