Made in Greece το Terra Creta: Το λάδι του... ''τραπεζίτη'' από τη Κρήτη στη Κίνα!

Ο κύριος Μανώλης Αναγνωστάκης, ιδρυτής της Terra Creta ήξερε πάντα τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Να ασχοληθεί με το ελαιόλαδο της πατρίδας του και να το αναδείξει όσο μπορεί. Για τον λόγο αυτό, το 1992 ''άφησε'' την σιγουριά της τραπεζικής του θέσης και ''βούτηξε'' στα βαθιά. Εργάστηκε διαδοχικά σε δύο εταιρείες που είχαν αντικείμενο το ελαιόλαδο, με σκοπό να μάθει όσο γίνεται περισσότερα τόσο για το ίδιο το προϊόν, όσο και για την επιχειρηματική πρακτική και το 2000 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Ίδρυσε την Terra Creta και με συνεχή πίστη και αφοσίωση κατάφερε να πραγματοποιήσει όλα όσα ονειρεύτηκε: Όχι μόνο η Terra Creta είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρίες με κρητικό λάδι, αλλά επεκτείνεται συνεχώς στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε Ευρώπη και Κίνα ενώ παράλληλα έχει κερδίσει την αγάπη του αγοραστικού κοινού αλλά και πολλά βραβεία!

Ένα όνειρο με πείσμα... κρητικό!

Το 1992, ο Μανώλης Αναγνωστάκης άφησε τη σίγουρη θέση του ως τραπεζικό στέλεχος για να ακολουθήσει το δικό του όνειρο. «Έλεγαν οι παλιοί “να πηγαίνεις στο παραθυράκι να πληρώνεσαι, αυτό είναι η λύση” γιατί τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι περνούσαν από το γκισέ, που ήταν ένα παραθυράκι στον τοίχο και έπαιρναν το μισθό τους. Πέρασα κι από το παραθυράκι, αλλά δεν ήταν για μένα».

Εργάστηκε διαδοχικά σε δύο εταιρείες που είχαν αντικείμενο το ελαιόλαδο, με σκοπό να μάθει όσο γίνεται περισσότερα τόσο για το ίδιο το προϊόν, όσο και για την επιχειρηματική πρακτική και τοο 2000 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ιδρύσει την ''Terra Creta''.

Η υλοποίηση του ονείρου

Οι εγκαταστάσεις της Terra Creta βρίσκονται ανάμεσα στους ελαιώνες στην περιοχή Κολυμβάρι Χανίων. Η θέση επιλέχθηκε ειδικά ώστε να είναι στο κέντρο της παραγωγής.

«Η επαφή μας με τους αγρότες είναι καθημερινή. Έρχονται εκείνοι στο εργοστάσιο, περπατώ κι εγώ συχνά στα κτήματα. Περίπου 800 από αυτούς έχουν επιλέξει την εταιρεία μας για όλα τα στάδια αξιοποίησης του καρπού τους. Ακούγονται πολλοί οι 800, αλλά αντιστοιχούν σε παραγωγή μόλις 600 τόνων ελαιολάδου. Λιγότεροι από 100 παράγουν πάνω από 10-15 τόνους ετησίως. Οι περισσότεροι δεν πιάνουν καν τον τόνο. Δυστυχώς, ο κατακερματισμός του κλάδου σημαίνει πως όλο και λιγότεροι είναι επαγγελματίες αγρότες. Η πλειονότητά τους δεν ζει από τη γη».

Εν αρχήν ην η ποιότητα
Στο ελαιόλαδο, ο καθένας αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο την ποιότητα. Οι περισσότεροι τη μετρούν απλώς με την οξύτητα. Στην Terra Creta ερευνούν 241 στοιχεία και παραμέτρους εξασφαλίζοντας ότι κάθε γυάλινη συσκευασία (δεν έχουν εμφιαλώσει ποτέ σε πλαστικό) περιέχει απόλυτα ελεγμένο και απόλυτα ποιοτικό προϊόν.

«Παροτρύνουμε τους αγρότες να μας παραδίδουν τον καρπό τους καθημερινά. Από την πρώτη στιγμή που θα πέσει η ελιά από το δέντρο αρχίζει η φθορά, αρχίζει ο αγώνας δρόμου να προλάβεις την ποιότητα. Ο κόσμος ξεχνά ότι το λάδι είναι ένας χυμός φρούτου, όπως το πορτοκάλι. Κι ενώ για το πορτοκάλι έχει την αγωνία ότι θα χάσει τις βιταμίνες του, για την ελιά δεν σκέφτεται έτσι».

Το λάδι της Terra Creta ταξιδεύει σε όλο το κόσμο
Μέσα σε λίγα χρόνια αναπτύχθηκε σε περισσότερες από 25 αγορές ανά τον κόσμο και κατάφερε να αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αποσπάσει 6 διεθνή χρυσά βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων της, ενώ στη μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων της Ευρώπης, «Biofach 2011», το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της εταιρείας απέσπασε την ανώτερη διάκριση «ΤΟΡ 10».


Το 2012 οι πωλήσεις της κρητικής εταιρείας ανήλθαν σε 4,75 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% σε σχέση με το 2011. Μάλιστα τα προϊόντα της είναι πρώτα σε πωλήσεις στην κατηγορία τους στα Ελληνικά Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Duty Free). «Τα Duty Free μοιάζουν να είναι ένα εκθεσιακό κέντρο, ανοίγοντας μια πύλη μέσω της οποίας το κρητικό ελαιόλαδο της Terra Creta οδεύει σε όλα τα σημεία του πλανήτη», λέει ο κύριος Αναγνωστάκης.

Οι κυριότερες χώρες που εξάγει κρητικό ελαιόλαδο η εταιρεία είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς, ενώ διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον υπάρχει από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, όπου το 2012, κατέγραψαν πάνω από μισό εκατομμύριο κύκλο εργασιών.


Από το 2010, η εταιρεία διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό, διαθέτοντας μονάδα έκθλιψης ελαιοκάρπου πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, με δυνατότητα επεξεργασίας 11 τόνων την ώρα. Ανήκει στις 5 μεγαλύτερες μονάδες της Κρήτης με την παραγωγή 900 τόνων ποιοτικού ελαιολάδου. Παράλληλα, διαθέτει και μονάδα τυποποίησης με αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής.

Η συνεργασία με τους 800 παραγωγούς
Η Terra Creta σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του «πράσινου χρυσού» κατάφερε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυ­νατό τρόπο το ελληνικό επώνυμο τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έδωσε μεγαλύτερη υπεραξία στο προϊόν προωθώντας στο εξωτερικό ένα επώνυμο τυποποιημένο και ισχυρό brand name.

Μια ομάδα 800 περίπου ελαιοπαραγωγών συνεργάζεται με την εταιρεία για την παραγωγή ποιοτικού και καθαρού ελαιοκάρπου, αναγκαία πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα προτερήματα.

Μπορεί βέβαια το ελληνικό ελαιόλαδο να είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, ωστόσο η καταξίωσή του στις αγορές του εξωτερικού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ