Vintage Story: Όταν η Μαργκότ Φοντέιν η μεγαλύτερη χορεύτρια του κόσμου συνελήφθη ως συνεργάτης του Φ. Κάστρο & για ανατροπή του Προέδρου του Παναμά! (φωτό - βίντεο)

Αφορμή για το story του eirinika.gr η επέτειος του θανάτου της. Η Margaret Hookham η λαμπερή και αέρινη μπαλαρίνα από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της στο χορό άλλαξε το όνομά της σε Μαργκότ Φοντέιν.

Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 18 Μαϊου 1919. Τα πρώτα βήματα στο χορό τα έκανε στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων και δεν σταμάτησε να ασχολείται με το χορό παρά μόνο όταν έφτασε στην ηλικία των 67 χρόνων! Mετακομίζει με την οικογένειά της στη Σαγκάη στα οκτώ της χρόνια όπου οι γονείς της βρίσκουν δουλειά σε μια εταιρεία καπνού.

To 1933 επιστρέφει στη γενέτειρά της και παρακολουθεί μαθήματα στο Vic-Wells Ballet School που υπήρξε πρόγονος της σημερινής Βασιλικής Ακαδημίας Χορού όπου περνάει τις τάξεις με πολύ μεγάλη άνεση. Το 1939 -μέσα σε έξι χρόνια- αναδείχθηκε ως πρίμα μπαλαρίνα και είχε χορέψει όλους τους μεγάλους κλασικούς ρόλους «Λίμνη των κύκνων», «Ωραία Κοιμωμένη» και «Ζιζέλ». 

Αργότερα συνεργάστηκε με το χορογράφο Φρέντερικ Άστον όπου ενσάρκωσε πολλούς καινούριους ρόλους -«Όρντιν», «Δάφνις και Χλόη», «Σύλβια»- τους οποίους παρουσίασε σε όλες τις μεγάλες σκηνές της Ευρώπης.
Επίσης συνεργάστηκε με τον Roland Petit και τη Martha Graham.


Το 1949 έγινε διάσημη και στην Αμερική μετά από μια περιοδεία που έκανε με την Ακαδημία. 
Το 1962 χόρεψε για πρώτη φορά μαζί με τον Νουρέγιεφ στη «Ζιζέλ». Ακολούθησε το μπαλέτο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» και πολλές ακόμη συνεργασίες. Εκτός από συνεργάτες οι δυο τους ήταν πάρα πολύ στενοί φίλοι. Χάρη στη μουσικότητά της, τη λυρική και αρμονική της κίνηση, καθώς και την τέλεια τεχνική της, η Fonteyn έγινε η βάση του αγγλικού στιλ στο χορό. Εκτός από παγκόσμια φήμη τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία για την προσφορά της στην τέχνη. Θα μπορούσε να έχει αποσυρθεί από το χορό στα 40 της, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μπαλαρίνες, όμως η συνάντησή της με το Νουρέγιεφ την έκανε να συνεχίσει να χορεύει μέχρι τα 58 της, χαρίζοντας στον κόσμο τη μαγεία αυτής της χορευτικής συνεργασίας. Αποσύρθηκε ως χορεύτρια στα τέλη της δεκαετίας του '70, αλλά παρέμεινε ενεργή σχετικά με τα δρώμενα του χορού μέχρι το θάνατό της το 1991, στον Παναμά κι αφού πρώτα είχε εμπλακεί... σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της χώρας...

Η Φοντέιν δημιούργησε "σχολή" χάρη στη λυρική και αρμονική της κίνηση καθώς και την τέλεια τεχνική της. 

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι η διάσημη Βρετανίδα μπαλαρίνα ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, όπου τη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης υποστήριζε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. 

Σύμφωνα με έγγραφα του Foreign Office που είδαν πριν δυο χρόνια το φως της δημοσιότητας, η διάσημη Βρετανίδα χορεύτρια ήταν αναμεμειγμένη σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Παναμά τη δεκαετία του 1950, πίσω από την οποία βρισκόταν ο Φιντέλ Κάστρο.

Βάσει των εγγράφων η Φοντέιν είχε συλληφθεί για σύντομο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο του 1959 στον Παναμά μετά την απόπειρα που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ο παναμέζος σύζυγός της, Ρομπέρτο Αρίας - γιος πρώην προέδρου του Παναμά - με τη βοήθεια 125 Κουβανών επαναστατών.

Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας 51 χρόνια μετά, μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί. 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ