Μύθοι, αλήθειες και tips για να «χτίσετε» τα μπράτσα που ονειρεύεστε!

Τέρμα πια τα μακρυμάνικα και η πλαδαρότητα στα μπράτσα. Ο καιρός (σύντομα ελπίζουμε) θα επιβάλλει... τιραντέ και εσείς θα είστε έτοιμοι να τα υποστηρίξετε, επιδεικνύοντας τα καλοσχηματισμένα μπράτσα σας. Ο τρόπος; Απλός.

Τέρμα πια τα μακρυμάνικα και η πλαδαρότητα στα μπράτσα. Ο καιρός (σύντομα ελπίζουμε) θα επιβάλλει... τιραντέ και εσείς θα είστε έτοιμοι να τα υποστηρίξετε, επιδεικνύοντας τα καλοσχηματισμένα μπράτσα σας. Ο τρόπος; Απλός.


Τα καλλίγραμμα μπράτσα είναι εφικτά σε οποιαδήποτε ηλικία. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και ορισμένα tips, που σας προσφέρει το click@Life.

1. Για να τονώσετε τα μπράτσα σας, απλά ξεχάστε τα

Μια από τις πρώτες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε, εάν επιθυμείτε να γυμνάσετε τα μπράτσα σας είναι να ξεχάσετε την τόνωσή τους και να επικεντρωθείτε σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία.

Με απλά λόγια, για γραμμωμένα μπράτσα, χρειάζεται πρώτα να αποβάλλετε (όσοι έχετε) το επιπλέον βάρος. Για να φανούν οι γραμμώσεις των μυών, θα πρέπει να κάψετε το λίπος από τα χέρια σας.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε μια σωστή υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και άπαχες πρωτεΐνες και ένα πολύ καλό πρόγραμμα γυμναστικής.

2. Ένταση και... ένταση

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» και τώρα έχει έρθει η ώρα να …πάρετε φωτιά. Σε κάθε άσκηση υπάρχει εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου που σκέφτεστε «δεν αντέχω, σταματώ αμέσως». Η πρακτική είναι απλή: δώστε στον εαυτό σας άλλη μία ευκαιρία, να περάσει αυτό το «κακό» δευτερόλεπτο και αντί να εγκαταλείψετε, πείστε τον εαυτό σας να συνεχίσει λίγο ακόμα. Φτάστε και ξεπεράστε τα όριά σας και ας αισθάνεστε, ότι οι μύες σας «καίνε». Αυτό σημαίνει, ότι γίνεται καλή δουλειά. Προσοχή όμως στις υπερβολές γιατί μπορεί να τραυματιστείτε.

3. Κι άλλα βάρη

Όλοι αυτοί οι άνδρες (κυρίως) που έχουν μεγάλους μυς, εργάστηκαν σκληρά για να τους αποκτήσουν. Έτρωγαν άφθονες ποσότητες πρωτεΐνης και ασκούνταν 4-6 φορές την εβδομάδα για πολλά χρόνια. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει όλοι να γίνετε έτσι. Απλά, πρέπει να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της διαφοράς. Με απλά λόγια, χρειάζεται υπομονή και πειθαρχία.

Μάλιστα, δεν πρέπει να θεωρείτε, ότι αν βάλετε επιπλέον βάρη στις ασκήσεις σας, αυτόματα θα αποκτήσετε αυτούς τους μυς, που ειδικά στις περιπτώσεις των γυναικών θεωρούνται από αρκετούς υπερβολικοί. Αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο καθώς, ο γυναικείος οργανισμός δεν έχει τη γενετική προδιάθεση για ογκώδεις μυς.

Αν όμως θέλετε, να τονώσετε τα μπράτσα σας και να αποκτήσετε καλοσχηματισμένους μυς, θα πρέπει να κάνετε προπόνηση με βάρη. Να θυμάστε ότι οι μύες χρειάζονται πίεση για να αναπτυχθούν.


4. Θαυματουργές ασκήσεις

Μπορεί να θεωρείτε, ότι ορισμένες ασκήσεις είναι βαρετές αλλά αν τις παρατηρήσετε, θα αντιληφθείτε ότι στις περισσότερες χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Και αυτό σημαίνει ένα μόνο πράγμα: γράμμωση.

Για παράδειγμα, τα μηχανήματα που προσομοιώνουν τις ασκήσεις κωπηλασίας ή ασκήσεις δικεφάλων (κάμψεις με αλτήρες και αυτοσυγκέντρωσεις π.χ) ή τρικεφάλων (εκτάσεις και πιέσεις κ.λπ) είναι από τις βασικές ενός προπονητικού προγράμματος για ενδυνάμωση και αδυνάτισμα στα χέρια.

Ζητήστε από τον γυμναστή σας, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ειδικό για την περίπτωση σας και ακολουθήστε το πιστά και εντατικά. Και μη ξεχνάτε, πως υπάρχουν ασκήσεις που μπορεί να μη μοιάζουν, ότι εστιάζουν στους μυς των χεριών αλλά σε άλλες μυϊκές ομάδες, ωστόσο τα αποτελέσματα θα σας αποδείξουν ότι κάνετε λάθος.

5. Η δύναμη της επανάληψης

Εάν επιθυμείτε μεγάλα μπράτσα δεν έχετε παρά να προσθέσετε βάρη και να μειώσετε τις επαναλήψεις, λένε οι ειδικοί. Αν βέβαια, από την άλλη θέλετε να έχετε αδύνατα και γραμμωμένα μπράτσα, μπορείτε να μειώσετε το βάρος ελαφρά ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ανάπτυξη του μυ και να ενισχύσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα με ασκήσεις cardio, που ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό και βοηθούν στην καύση του λίπους.

6. Τεντωθείτε

Το stretching είναι απαραίτητο για τους μυς, καθώς τους βοηθά να διατηρούνται ελαστικοί, ενώ παράλληλα προστατεύει το σώμα από τυχόν τραυματισμούς. Επιπλέον, συμβάλλει στην «αναδόμηση» των μυών μεταξύ των ασκήσεων.

7. Συχνά γεύματα

Το έχετε ακούσει άπειρες φορές, αλλά η διατροφή σας πρέπει να χωρίζεται σε τουλάχιστον 5 μικρά γεύματα την ημέρα. Όσο ο οργανισμός έχει καλής ποιότητας «καύσιμα», δηλαδή τροφές, ιδιαίτερα υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τόσο καλύτερες καύσεις κάνει, απαλλάσσοντάς σας από το περιττό λίπος.

8. Ο ρόλος της γενετικής

Βέβαια, αν επιθυμείτε αδύνατα και γραμμωμένα μπράτσα, δυστυχώς ή ευτυχώς θα πρέπει να κοιτάξετε τους προγόνους σας. Η σωματοδομή του καθενός δεν είναι «φτιαγμένη» για γράμμωση. Αν παρόλα αυτά όμως, επικεντρωθείτε να χάσετε το λίπος από τα χέρια (στην περίπτωση που έχετε) και επιμένετε στις ασκήσεις με βάρη, τότε, ανεξάρτητα από την κληρονομικότητα, σίγουρα τα μπράτσα σας θα αποκτήσουν τους μυς που τόσο ονειρεύεστε.

9. Ολική …επαναφορά

Να θυμάστε, ότι σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των μυών, παίζει η …αλλαγή. Κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες πρέπει να αλλάζετε κάτι από την «προπονητική» σας ρουτίνα, είτε αυτό είναι ο αριθμός των επαναλήψεων, είτε ο συνολικός χρόνος που αφιερώνετε στη γυμναστική, είτε πάλι το είδος των ασκήσεων που κάνετε.

Bonus: όποια άσκηση και αν ακολουθήσετε ή όποια δίαιτα ή συμβουλές έχετε κατά νου, να θυμάστε πάντα ότι υπάρχουν δύο τρόποι για την τόνωση, λέπτυνση και γράμμωση των μπράτσων σας:

1. απώλεια βάρους και

2. ασκήσεις με βάρη.

Αν έχετε μια καλά σχεδιασμένη προπόνηση και μία διατροφή, που σας επιτρέπει να κάψετε λίπος, τότε θα καταφέρετε τον στόχο σας. Ωστόσο, προσοχή, ποτέ μη προσπαθήσετε να αυτοσχεδιάσετε με ασκήσεις ή διατροφικές επιλογές, που θεωρείτε εσείς σωστές, γιατί όχι μόνο δε θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά θέτετε σε κίνδυνο και την υγεία σας. Απευθυνθείτε στους ειδικούς (γυμναστές και διατροφολόγους) για εμπεριστατωμένες και υπεύθυνες επιλογές.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ