Made in Greece η ''Χιονάτη'' φέτα Χωτός με 110 ιστορίας - Σήμερα στα τραπέζια όλου του κόσμου!

Όταν στις αρχές του 20ου αιώνα, ο κύριος Γιώργος Χώτος άρχισε τη συλλογή γάλακτος και την παρασκευή τυριών στη φημισμένη ορεινή περιοχή της Σαμαρίνας, δεν φανταζόταν ότι έναν αιώνα μετά, η φέτα Χώτος θα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες τυροκομικές επιχειρήσεις, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και με ετήσιο τζίρο πάνω από 13 εκ. ευρώ!

Η ιστορία της εταιρίας Χώτος ΑΒΕΕ ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, τελειοποίησε τα μυστικά της παρασκευής της Φέτας και του Μανουριού, που τόσο καλά γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Σαμαρίνας.

Το προφίλ της τυροκομικής εταιρείας από τη Φαλάνη Λάρισας είναι οικογενειακό μιας και η οικογένεια Χώτος, εδώ και τρεις γενιές, ασχολείται αποκλειστικά με την τυροκομία και παράλληλα έντονα εξαγωγικό, καθώς το 80% της παραγωγής της διακινείται στις χώρες – μέλη της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την αγορά της Ρωσίας.

Η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προμηθεύεται η Χώτος, προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές, περιοχές όπως ο Αμπελώνας, ο Τύρναβος και το Μακρυχώρι. Συνολικά σε ετήσια βάση συγκεντρώνει 8.000 τόνους γάλακτος από τις οποίες θα προκύψουν 2.000 τόνοι φέτα και 600 τόνοι μανούρι, ποσότητες διόλου ευκαταφρόνητες.

Τα προϊόντα Χώτος

Η φέτα και το μανούρι είναι τα δύο προϊόντα στα οποία η θεσσαλική εταιρεία δίνει το μεγαλύτερο βάρος. Με το ίδιο μεράκι όμως παράγει και άλλα μαλακά τυριά, όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο, τη μυζήθρα ενώ οσονούπω ετοιμάζεται και το γιαούρτι.

Από την ορεινή Σαμαρίνα στα τραπέζια όλου του κόσμου

Ο παππούς της οικογένειας Γιώργος Χώτος ξεκίνησε από το μηδέν στις αρχές του 20ου αιώνα μαζεύοντας το γάλα από το δρόμο και τυροκομίζοντας... στο δρόμο, εκεί στην ορεινή Σαμαρίνα. 

Μεταλαμπαδεύοντας στην οικογένειά του όλα τα μυστικά αλλά και τη χαρά της τυροκόμισης, ο κ. Γιώργος αφήνει την φέτα και το μανούρι στα χέρια των δύο γιων του, τον Ιωάννη και το Θανάση, οι οποίοι με πολλή προσωπική εργασία «έστησαν» το τυροκομείο στη Φαλάνη.

Σήμερα, τα ηνία αναλαμβάνει με αργά και σταθερά βήματα η τρίτη γενιά, συνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια να παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έκταση 5.000 τ.μ. καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (ISO 9001, ISO 22000 και BRC).

Συνεχόμενη αύξηση τζίρου
Τη δυναμική της τυροκομικής επιχείρησης από τη Φαλάνη της Λάρισας μπορεί κανείς να τη διαπιστώσει από τον κύκλο εργασιών της (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2011 κατέγραψε τζίρο 13 εκατ. ευρώ) αλλά και από τον τρόπο που πυτιάζει το τυρί της, δηλαδή στο χέρι.

Η Χώτος ΑΕΒΕΕ επενδύε ισυνεχώς στον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και στα τελειότερα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και έτσι το όνομα Χώτος έγινε συνώνυμο της σταθερής ποιότητας των προϊόντων και της εξυπηρέτησης των πελατών της. Χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο και γίδινο γάλα παράγει παραδοσιακά Ελληνικά τυριά ανώτερης ποιότητας όπως είναι η φέτα, το μανούρι, η μυζήθρα, το ανθότυρο, το βούτυρο, κ.α 

Τελευταία η εταιρία Χώτος εξάγει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες και απαιτητικότερες αγορές του κόσμου όπως είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία, κλπ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ