Ρεκόρ πώλησης 300 εκ. δολάρια για ένα έργο του Gauguin - Ο πίνακας αγοράστηκε από συλλέκτη στο Κατάρ!

Ο αισθησιακός πίνακας του Gauguin που απεικονίζει δύο κορίτσια από την Ταϊτή πουλήθηκε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το ακριβότερο έργο που πωλήθηκε ποτέ ιδιωτικά το «Οι Χαρτοπαίκτες» του Paul Cezanne που πούλησε ο εφοπλιστής Γιώργος Εμπειρίκος πριν δύο χρόνια.

Η πώληση έγινε στο Λονδίνο, σε ιδιωτική συναλλαγή, ενώ πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές που έχουν γίνει ποτέ. Το έργο χρονολογείται στο 1892 και  έχει τον τίτλο  “Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?),” δηλαδή «Πότε θα παντρευτείς;») στα ελληνικά.

Η πώληση επιβεβαιώθηκε από τον συνταξιούχο Rudolf Staechelin, 62 ετών και πρώην επικεφαλής του οίκου Sotheby’s ιδιοκτήτη του έργου, που κληρονόμησε με άλλα 19 έργα από Ιμπρεσσιονιστές και Μετα-Ιμπρεσσιονιστές. Το έργο ήταν κομμάτι του Kunstmuseum Basel για περίπου μισό αιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο έχει αγοραστεί από συλλέκτη στο Κατάρ αλλά δεν είναι βέβαιο αν είναι ιδιώτης ή ενεργούσε για το Μουσείο Τέχνης του Κατάρ.

Μέχρι τότε, το μεγαλύτερο ποσό για έργο τέχνης σε ιδιωτική συλλογή ήταν η πώληση του έργου «Οι Χαρτοπαίκτες» του Cezanne, που πούλησε ο εφοπλιστής Γιώργος Εμπειρίκος στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανώς και αυτή η αγορά να προορίζεται για την βασιλική οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή ομάδα έργων, μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Mark Rothko, Damien Hirst και Paul Cézanne.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ