Good News: Salsa, ο χορός που λατρεύουν οι Έλληνες & απογειώνουν την Latin σκηνή της Αθήνας‏!

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ρεύμα που ενδιαφέρεται για την salsa. 

Πέρα από μαθήματα χορού & classes, διοργανώνονται συνεχώς πάρτι, σεμινάρια, φεστιβάλ και διάφορες άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. Προσωπικά ποτέ δεν άκουσα λάτιν μουσική και έχω πλήρη άγνοια επί του θέματος. Μιας και φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο, ζητήσαμε από τον Γιώργο Τζιρτζιπή, που είναι ενεργό μέλος της κοινότητας αυτής, να μας εξηγήσει και να λύσει μερικές απορίες.  

 Γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει τόση απήχηση της λάτιν στην Ελλάδα; Η salsa ως μουσική ακούγεται χαρούμενη και ζωηρή καθώς ερμηνεύεται από πολλά όργανα. Η θεματολογία των τραγουδιών όμως, είναι ευρεία, εκφράζοντας τη χαρά, τον έρωτα αλλά και τη λύπη. Είναι μία μουσική που έχει προέλθει από τους σκλάβους της Ν. Αμερικής, των οποίων τα βιώματα δεν ήταν χαρούμενα αλλά μέσω της μουσικής και του χορού έβρισκαν διαφυγή προς την χαρά, την ελευθερία ή και τη λύτρωση. Αυτός η κοινωνική έκφραση της χαράς και της λύπης συναντιέται και εκδηλώνεται και στο δικό μας τρόπο διασκέδασης. 

Υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση για τους χορούς της λατινικής Αμερικής (salsa samba κλπ) ότι θυμίζουν "καρναβάλι". Τι αναζητά κάποιος όταν ξεκινά μαθήματα και ποιος παραμένει πιστός τελικά; Ο κόσμος που έρχεται για μαθήματα χορού είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη μουσική και χορό αλλά χωρίς να αποκλείεται κόσμος που αναζητά μία διέξοδο από την καθημερινότητα ως χόμπι ή για να βρει φίλους ή και σύντροφο. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολύ σύντομα, οι περισσότεροι ανακαλύπτουν την απρόσμενη προσωπικής τους τους αγάπη στο χορό και η μετάβαση αυτή είναι μαγική. 

Εκτός από τα μαθήματα, υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε σχέση με την latin σκηνή; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία salsa κοινότητα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς διοργανώνονται εκτός από party, αξιοπρεπή φεστιβάλ και congress εντός και εκτός Αθηνών (Βέρμιο, Αίγιο, Βόλο κλπ). Είναι επίσης μία ευκαιρία και μεταξύ των καλλιτεχνών να κάνουν μία ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών, προβληματισμών κλπ. Ο τυχόν ανταγωνισμός των σχολών έχει υποσκελιστεί καθώς, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι αν, ένα ή δύο άτομα ξεπερνούν αυτό το εμπόδιο και στηρίξουν ένα κοινό στόχο - την ανάδειξη της latin σκηνής-, τα οφέλη είναι πολλαπλά.  

Αυτό πώς έχει επιτευχθεί; Εξ αρχής δεν ήταν εύκολο, αλλά η απήχηση που έχει στην Ελλάδα είναι και αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδεικνύουν όσοι το προωθούν. Έχουμε δει σε άλλες χώρες που έχει εισαχθεί αυτή η κουλτούρα, αλλά χρειάζεται κάποιος να το στηρίζει συνεχώς με αυτοθυσία. Αν δεν υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που θα προωθήσει την ιδέα του χορού ως μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, ο συγκεκριμένος χορός από μόνος του θα έλθει σε ένα τέλμα. Σήμερα, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σοβαρές προσπάθειες να μυηθεί το κοινό στην κουλτούρα της latin μουσικής, σαν είδος διασκέδασης και πολιτισμού και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται. Απλά, 6 χρόνια νωρίτερα αυτό δεν ήταν εύκολο, όταν το κοινό ακόμα παλεύει με τα ταμπού του.  

 Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ήσουν και χορογράφος στην παράσταση «It' s personal» στο Fuzz με χορευτές αποκλειστικά μαθητές της σχολής. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Ξεκινώντας να διδάσκω στη σχολή ή σε φεστιβάλ, άρχιζα να παίρνω ικανοποίηση και να καταλαβαίνω ότι αυτό που μεταλαμπαδεύεις στη διδασκαλία, είναι η αγάπη για το χορό και όχι μόνο η τεχνική.

Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον Kiki αλλά και από παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει, είχα μία τριβή αλλά δεν είχα μπει στη θέση του χορογράφου που προσπαθείς να συνδυάσεις δύο υλικά: τους χορευτές και την ερμηνεία ενός τραγουδιού. Υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί που αφορούν στα διαφορετικά επίπεδα και στις ικανότητες των χορευτών και παράλληλα στην προσπάθεια να οπτικοποιήσεις το όλο εγχείρημα. Γνωρίζοντας όλους τους περιορισμούς, παράλληλα με την ευθύνη της έκθεσης των μαθητών, όλο αυτό το εγχείρημα οδηγεί σε μία δημιουργική ένταση και μία μαγεία. 

Παράλληλα με τις σπουδές σου στο ΕΜΠ, παρακολουθείς και σεμινάρια χορού στο εξωτερικό έχοντας δουλέψει με τους καλύτερους χορευτές όπως Frankie Martinez. Από την οπτική του μαθητή, πιστεύεις ότι υπάρχουν σημαντικά σημάδια βελτίωσης στη διδασκαλία στην Ελλάδα; Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν αισθάνθηκα ότι υπάρχει διαφορά στο επίπεδό μας σε σχέση με το εξωτερικό.

Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι και δεν κρατάνε τη γνώση για τον εαυτό τους και γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μεταδώσουν την αγάπη για την μουσική και το χορό αυτό, όχι αποστειρωμένα στην τεχνική και το styling αλλά μυώντας τους μαθητές στην κουλτούρα και την έκφραση του προσωπικού τους χαρακτήρα μέσα από το χορό. Τουλάχιστον στη δική μας σχολή δίνεται μεγάλη έμφαση σε αυτό. 

Αν κάποιος δεν ξεκινήσει από μικρή ηλικία, μπορεί να έχει μία εξέλιξη; Έστω σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ένα από τα θετικά της salsa είναι ότι δεν έχεις περιορισμό στην ηλικία και, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, θέλει προσπάθεια και συνέπεια. Παράλληλα, υπάρχουν δυνατότητες για συνεχή εκπαίδευση μέσω των φεστιβάλ και των congress. Παράδειγμα, στο Athens Salsa Spring Festival θα έρθουν στην Ελλάδα οι τρεις εν ενεργεία πρωταθλητές κόσμου για ένα τριήμερο μαζί με άλλους καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου. 

Διαβάστε τη συνέχεια στη lifo.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ