Μια λαχταριστή και πεντανόστιμη σούπα με αρακά, μαντζουράνα και μικρά κομμάτια δράκαινας μας μαγειρεύει ο Λευτέρης Λαζάρου! Όμοιά της δεν έχετε ξαναφάει!

Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το icookgreek.com για την παραχώρηση της συνταγής

 
 

Υλικά

αρακάς: 1 κιλό
ελαιόλαδο: 200 ml
κρεμμύδι ξερό: 1, ψιλοκομμένο
πράσα: 300 γρ. ψιλοκομμένα
κρεμμυδάκια φρέσκα: 150 γρ. ψιλοκομμένα
πατάτες: 2 μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
μαντζουράνα φρέσκια: 3 κουταλιές της σούπας
ζωμός ψαριού: 950 ml
γάλα φρέσκο: 150 ml
δράκαινες: 2 φιλεταρισμένες
Υλικά για το ζωμό ψαριού
καρότο: 1 χοντροκομμένο:
κρεμμύδι ξερό: 1 χοντροκομμένο
δάφνη: 2 φύλλα
κρασί λευκό: 50 ml
ελαιόλαδο: 50 ml
νερό: 1 λίτρο κρύο από τις δράκαινες
ψαροκόκαλα: από τις 2 δράκαινες

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το ζωμό ψαριού ρίχνοντας το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξερό κρεμμύδι και το καρότο και τη δάφνη. Σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια και προσθέτετε τα κόκαλα από τις δράκαινες. Αφού περάσουν 3-4 λεπτά, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το νερό. Αφήνετε το ζωμό να βράσει καλά και τον φιλτράρετε περνώντας τον από λεπτό σουρωτήρι.
Για να ετοιμάσετε τη σούπα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα μέσα στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και την πατάτα. Σοτάρετε για 5 λεπτά και ρίχνετε τον αρακά. Ανακατεύετε συνέχεια με δυνατές κινήσεις για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τη μαντζουράνα και σβήνετε με το ζωμό ψαριού. Βράζετε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
Όταν είναι έτοιμη, πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ, την περνάτε από ψιλό σουρωτήρι 1-2 φορές και κατόπιν την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
Αλείφετε με λάδι και αλατίζετε τα φιλέτα της δράκαινας. Αφήνετε ένα τηγάνι αντικολλητικό να κάψει καλά και τοποθετείτε τα φιλέτα. Ψήνετε τα φιλέτα δράκαινας για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, τα κομματιάζετε και τα μοιράζετε σε 4 πιάτα. Σερβίρετε τη σούπα και ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Who is Who

Είναι εγγονός ψαρά και γιος μάγειρα, μεγάλωσε στον Πειραιά και τίμησε διπλά τη λιμανίσια καταγωγή του: πρώτα επιλέγοντας να μεγαλουργήσει στη θαλασσινή κουζίνα και έπειτα κερδίζοντας την πιο αξιόπιστη και λαμπερή διεθνή διάκριση για ένα σεφ εστιατορίου, το πολύτιμο αστέρι Michelin. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο «άνθρωπος που μαγείρεψε το ψάρι», σε μια εποχή που η Ελλάδα ήξερε μόνο το ψητό, το βραστό, άντε και το τηγανητό. Ήταν τέλη του 1986 όταν άνοιξε το «Βαρούλκο», το εστιατόριο που τάραξε τα νερά στη θαλασσινή γεύση και εξελίχθηκε σε κορυφαία αξία της αθηναϊκής ρέστο σκηνής.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ