Best of 2014: Yποκλιθείτε στις μεγάλες κυρίες της χρονιάς! Οι Topwomen της μεγάλης οθόνης μπροστά ή πίσω από τις κάμερες‏!

Kάποιες εμφανίστηκαν με δύναμη φέτος. Αλλες εκτοξεύθηκαν ακόμα πιο ψηλά στο κινηματογραφικό πάνθεον. Και μερικές, έστω καθυστερημένα, φαίνεται πώς μπήκαν στην τροχιά αναγνώρισης που τους αξίζει. 

Γυναίκες πρωταγωνίστριες, γυναίκες σκηνοθέτες, γυναίκες παραγωγοί, γυναίκες σεναριογράφοι. Κάποιες έκλεψαν τους προβολείς για τη δουλειά τους, κάποιες γιατί προκάλεσαν, θεμιτά ή αθέμιτα, μία αναστάτωση στην κινηματογραφική βιομηχανία. Αλλες, γιατί πολύ απλά, δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν, να μας εντυπωσιάζουν να μας θαμπώνουν.

Τελευταία μέρα του χρόνου σήμερα, την κρατήσαμε για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις μεγάλες κυρίες του 2014.

Απολαύστε τις (υπενθυμίζουμε: οι γυναίκες που επιλέξαμε πρωταγωνίστησαν στις ταινίες που βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες το 2014)

Women of the Year 2014 

Tζία Κόπολα: η εγγονή του Νονού

Γνήσια απόγονος της κινηματογραφικής οικογένειας των Κόπολα, η εγγονή Τζία εμφανίζεται το 2014 με το «Palo Alto», όπου διασκευάζει διηγήματα του Τζέιμς Φράνκο και παραδίδει μία νεανική, απέριττη ταινία για την εύθραυστη αθωότητα της νιότης. Γράψαμε στο Flix: «Η Κόπολα δεν κινηματογραφεί το συγκεκριμένο, δεν μοιάζει να θέλει να αφηγηθεί το απτό. Αντιθέτως, αυτό το σκηνοθετικό ντεμπούτο ρισκάρει για να αποτυπώσει κάτι μεγαλύτερο, πανανθρώπινο, αόριστο. Εμπιστεύεται ότι η κάμερα θα συλλάβει τις στιγμές ανάμεσα στην εύθραυστη αθωότητα της νιότης και το ασυνείδητο ξύπνημα στην άλλη πλευρά της ζωής σου. Το πέρασμα από το βαριεστημένο λήθαργο της μαθητικής καθημερινότητας στο να αρχίζεις να βρίσκεις δειλά δειλά τον εαυτό σου...» Διαβάστε την κριτική του «Palo Alto» εδώ.

Σεϊλίν Γούντλεϊ: ονειρεμένο τώρα

Είχε ξεχωρίσει από τους «Απόγονους» του Αλεξάντερ Πέιν και τα τρία αυτά ενδιάμεσα χρόνια χτίζει πετραδάκι πετραδάκι την καριέρα της. Ομως το 2014, παρά την αποτυχία του «Divergent», το «Ονειρεμένο Τώρα» και η πολυαναμένομενη διασκευή του best-seller του Τζον Γκριν «Το Λάθος Αστέρι», που έγινε το εμπορικό teenager hit την ανήγαγαν στο... σωστό αστέρι. Περιμένουμε με ανυπομονησία το «White Bird in a Blizzard».

Αγκάτα Κουλέσα & Αγκάτα Τρεμπουσκόφσκα: με δύναμη από την Πολωνία

Οι πρωταγωνίστριες του «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι κέρδισαν για τις ερμηνείες τους βραβεία εξιμισείας και τις καρδιές μας ολόκληρες. Γράψαμε στο Flix: « Εξαιρετική, μετρημένη, απύθμενα αισθαντική η Αγκάτα Τρεμπουσκόφσκα κουβαλάει την αγνότητά της σαν καζάνι που σιγοβράζει κι έρχεται σε αντίθεση με την εξίσου συγκλονιστική Αγκάτα Κουλέσα που ερμηνεύει τη ρημαγμένη από τις ενοχές και τον καημό θεία. Ενα κορίτσι που δεν έχε ζήσει τίποτα, πιστεύει στο Θεό, είναι έτοιμο να θυσιάσει τη ζωή της. Μία γυναίκα που έχει ζήσει τα πάντα, θυμάται τα πάντα, έχει χάσει την πίστη της ανάμεσα στη σύγχρονη συλλογική αμνησία και πολιτική υποκρισία. Η Κουλέσα φορά τον κυνισμό και την οργή της τόσο πονεμένα, που σε πείθει: κανένα ποτό, κανένα τσιγάρο, κανένα hate sex δεν μπορεί να την κάνει να ξεχάσει...» Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.

Πατρίτσια Αρκέτ

Το «Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είναι αναμφίβολα και δικό της παιδί και το 2014 η χρονιά της μεγάλης επιστροφής της. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι το Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου και ήδη χειροκροτούμε όρθιοι. Είχαμε γράψει στο Flix: «Η Πατρίτσια Αρκέτ στο ρόλο της μητέρα είναι η αποκάλυψη της ταινίας: η μετάλλαξή της από 90ς πιν απ σε γυναίκα, το μεγάλωμα, το φυσικό τσαλάκωμα και ο ακομπλεξάριστος συμβιβασμός με ό,τι φέρνει ο χρόνος προσφέρουν στην ερμηνεία της μία εγκεφαλική ωρίμανση, ένα δεύτερο επίπεδο που δεν έχει να κάνει μόνο με ταλέντο...» Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του «Boyhood» εδώ.

Όλη η συνέχεια εδώ - flix.gr

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ