Made in Greece ο Μπάμπης Μπίζας, ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους - Έχει επισκεφθεί και τις 195 χώρες του κόσμου!

Αξιοζήλευτες για κάθε άνθρωπο που αγαπά τα ταξίδια είναι οι εμπειρίες ζωής που έχει αποκομίσει ο Μπάμπης Μπίζας, ο οποίος επέστρεψε χθες στη χώρα μας από τον Νότιο Πόλο και έγινε ο πρώτος Έλληνας που έχει ταξιδέψει και στο βορειότερο και στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη.

Ύστερα από 38 χρόνια ταξιδιών και αφού επισκέφθηκε και τις 195 χώρες του κόσμου, η στιγμή που φωτογραφήθηκε με την ελληνική σημαία στον πάσσαλο που συμβολίζει τον άξονα της Γης ήταν το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης ζωής στον δρόμο.

Ολόκληρο το δεκαπενθήμερο ταξίδι ήταν συναρπαστικό, μολονότι η παραμονή στον Νότιο Πόλο διήρκεσε μόνο λίγες ώρες. «Νοικιάσαμε ένα αεροπλάνο από Ρώσους και προσγειωθήκαμε στον παγετώνα Γιούνιον, 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Νότιο Πόλο.

Για τα επόμενα 900 χιλιόμετρα χρησιμοποιήσαμε ένα ελικοφόρο το οποίο έχει σκι αντί για ρόδες και τα τελευταία 100 χιλιόμετρα τα κάναμε με ερπυστριοφόρα οχήματα.Οταν φτάσαμε στον Νότιο Πόλο μάς υποδέχτηκε το προσωπικό του ερευνητικού σταθμού Αμούδσεν-Σκοτ, το οποίο βλέπει σπάνια ανθρώπους. Μας ξενάγησαν, σφράγισαν τα διαβατήριά μας και μετά από λίγο φύγαμε. Ούτως ή άλλως με -36 βαθμούς δεν είχαμε και πολλές επιλογές», λέει.

Ταξιδιωτικά γκρουπ

Ο Μπάμπης Μπίζας είναι αρχηγός ταξιδιωτικών γκρουπ σε μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο και ένας από τους ανθρώπους που πρώτα ταξίδεψαν και μετά ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το αντικείμενο. Το πώς άρχισε να οργώνει τον κόσμο είναι μια περιπέτεια που οι περισσότεροι δεν θα σκέφτονταν να ξεκινήσουν.

Με το ερπυστριοφόρο που ταξίδεψαν στον Νότιο Πόλο.

«Το 1977, ως φοιτητής, ταξίδεψα οδικώς προς την Ανατολή. Πέρασα από την Τουρκία, την Περσία, την Ινδία, το Αφγανιστάν με κάθε μέσο και κατέληξα στην Κεϊλάνη. Είχαν περάσει πάνω από δύο μήνες και δεν ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα.

Έγινα μούτσος σε ένα εμπορικό πλοίο και έφτασα μέχρι τη Νότιο Αφρική. Από εκεί πέρασα στις ΗΠΑ και τελικά επέστρεψα στην Ελλάδα ύστερα από έξι μήνες. Πήρα το πτυχίο μου και όταν έψαξα για δουλειά με ρωτούσαν τι ήξερα να κάνω. Τους απάντησα »να ταξιδεύω».

Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω σε ταξιδιωτικά γραφεία». Εκείνη την περίοδο ο οργανωμένος τουρισμός στο εξωτερικό ήταν ακόμα στα σπάργανα, και παρά το γεγονός ότι είχε επισκεφθεί μόνο μία φορά αυτές τις περιοχές τα ταξιδιωτικά γραφεία τον εμπιστεύονταν.

Από το ταξίδι στον Βόρειο Πόλο το 1995

«Δεν ήξερα τόσο καλά τα μέρη για να κάνω ξεναγήσεις, αλλά όλοι ήξεραν ότι μπορούσα να συνοδεύσω 15 άτομα στη Μογγολία και να τους γυρίσω πίσω», σημειώνει.

Σε «καυτές» περιοχές

Τα επόμενα χρόνια συνόδευσε γκρουπ ακόμα και σε καυτές περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στο Ελ Σαλδαβόρ την περίοδο του ανταρτοπόλεμου του κινήματος Φαραμπούντο Μαρτί και στη Νικαράγουα την περίοδο που ανέβαιναν οι Σαντινίστας στην εξουσία. Το 1995 έφτασε στο Βόρειο Πόλο. «Πετάξαμε για 19 ώρες με ελικόπτερο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης το οποίο είχε ξύλινο σανίδι. Καμία σχέση με τη σημερινή πολυτέλεια».

Όπως κάθε ταξιδιώτης, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, έτσι και ο κ. Μπίζας έχει τον αγαπημένο και τον λιγότερο αγαπημένο προορισμό του. Περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή προτιμά την Ανταρκτική, την οποία έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές. Αντίθετα, «δεν σκοτώνομαι να ξαναπάω στη Ζάμπια. Δεν βρήκα το φολκλόρ και τα δραματικά τοπία που έχουν άλλες χώρες της Αφρικής. Αυτό, όμως, είναι προσωπικό θέμα του καθενός».

Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ένας άνθρωπος που έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες του κόσμου δεν έχει άλλα ταξιδιωτικά απωθημένα. Θα είναι μια λανθασμένη υπόθεση, αφού «όσο ταξιδεύεις τόσο μαθαίνεις για καινούργια μέρη που δεν έχεις δει ποτέ. Είναι βιολογικά αδύνατο να επισκεφθεί κάποιος κάθε γωνιά του πλανήτη», λέει ο κ. Μπίζας και συμπληρώνει ότι στις αρχές του νέου έτους θα λείψει για περίπου τέσσερις μήνες με σκοπό να επισκεφθεί κάποια από τα πλέον άγνωστα σημεία της Γης, τα οποία και ο ίδιος έχει δει μόνο σε φωτογραφίες.

«Θα επισκεφθώ τα νησιά Αλτάμπρα, Αλφόνς και Φαρκουάρ στις Σεϊχέλες. Στα νησιά Αλτάμπρα ζουν 100.000 γιγάντιες χελώνες. Θέλω πάρα πολύ να τις δω. Επίσης θα πάω στο νησί Ανομπόν, το οποίο είναι μέρος της Ισημερινής Γουινέας. Είναι καταπράσινο και έχει στο κέντρο του ένα ηφαίστειο, στον κρατήρα του οποίου υπάρχει μια υπέροχη ηφαιστειακή λίμνη».

Πηγή: ethnos.gr -Στέλιος Βογιατζάκης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ