Οι 10 μεγαλύτερες femmes fatales του κινηματογράφου: μυστηριώδεις σαγηνευτικές έγραψαν ιστορία

 Είναι γυναίκες-αράχνες με διπλή ταυτότητα και άγνωστα κίνητρα, που εγκυμονούν κινδύνους για όποιον άντρα μπλεχτεί στα δίχτυα τους – κάτι που ισχύει πάντα ακόμη και για τους πιο ξύπνιους ντετέκτιβ των φιλμ νουάρ.

 Είναι με δυο λόγια οι δέκα καλύτερες femme fatales της κινηματογραφικής Ιστορίας, ερμηνευμένες με δεξιοτεχνία και αψεγάδιαστο στιλ από ορισμένες εκ των πιο ενδιαφερουσων ηθοποιών που πέρασαν από την έβδομη τέχνη.

Rita Hayworth στην Gilda (1946) 

Ξέρει πώς να κάνει έναν (ή και δύο) άντρες να ζηλέψουν. Και αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την έντεχνη αλλαγή ερωτικών παρτενέρ, αλλά και το πιο classy striptease που έχει προβληθεί ποτέ στο πανί, αυτό κατά το οποίο η femme fatale της ταινίας τραγουδά το «Put the blame on Mame» για τους θαμώνες του καμπαρέ, βγάζοντας μόνο το γάντι της. 

Laureen Bacall στο Big Sleep (1946)

Μυθιστόρημα του Raymond Chandler μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τα χέρια του «μάστορα» Howard Hawks, και η Lawreen Bacall αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τη μυστηριώδη Vivian Rutledge, την γυναίκα που ακροβατεί μεταξύ φιλίας και έχθρας, μεταξύ έρωτα και κινδύνου για τον ντετέκτιβ της υπόθεσης, τον Φίλιπ Μάρλοου (Humphrey Bogart). 

Gene Tierney στη Laura (1944) 

Υποδύεται τον ρόλο στον οποίο οφείλει το όνομά της αυτό το noir διαμάντι των ‘90s, και καταφέρνει να κάνει τον ντετέκτιβ της ταινίας να την ερωτευτεί, έστω κι αν εκείνη… δεν ζει πια. Αν αυτό δεν είναι απόλυτο δείγμα «θανατηφόρας γοητείας», τότε ποιο είναι; 

Sharon Stone στο Βασικό Ένστικτο (1992) 

Μπορεί κανείς να προσάψει στην πλοκή της ταινίας του Brian De Palma που έκανε αίσθηση στις αρχές των ‘90s. Αλλά είτε μας αρέσει ως ταινία είτε όχι, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ανανέωσε την λίστα με τις κινηματογραφικές femme fatales, αναβιώνοντας το είδος του νουάρ στην πιο μοντέρνα εκδοχή του και συστήνοντάς μας την Catherine Tramell, τη γυναίκα με το πιο εμβληματικό σταυροπόδι και την ροπή προς τον φόνο… μετά το σεξ – κάτι που δεν πτόησε τον Michael Douglas που θέλησε να επισκεφτεί το κρεβάτι της. 

Δείτε όλη τη συνέχεια ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ